Suriname, ons verhaal...
Even voorstellen, ik ben Franc, 56 jaar en vader van vier kinderen. We hebben een samengesteld gezin. Lilian mij vrouw heeft een zoon en ik heb twee zonen en een dochter. De drie jongens wonen al op zichzelf en mijn dochter woont bij haar moeder en studeert nog.
Lilian en ik zijn nu alweer 14,5 jaar getrouwd en houden veel van elkaar, we kunnen het erg goed met elkaar vinden. Over het emigreren naar Suriname hebben we het altijd al gehad. Mijn vrouw is in Suriname, Paramaribo geboren.
We zijn allebei overtuigd van Gods bestaan en Zijn genade en liefde voor de mens. Dit is dan ook het fundament van ons leven. We hebben beide een verleden achter ons wat ons met vallen en opstaan heeft gevormd. Maar wat mooi is, wij geloven dat God alle dingen nieuw maakt.
Lilian heeft de laatste jaren via detachering gewerkt voor verschillende financiële instellingen. Zij is gestopt in de financiële branche. Het laatste jaar heeft zij met heel veel plezier gewerkt voor een watervoorzieningsbedrijf.
Zelf heb ik 34 jaar, binnen het zelfde bedrijf door overnames voor verschillende Bv's in de logistiek gewerkt en heb ik de volgende functies bekleed als Manager Maintenance & Engineering, Facility Manager en mijn laatste functie als Knowledge & Emergency Manager. Onze afdeling gaf support aan de organisatie als het gaat om speciale technische kennis op het gebied van machines, processen, nieuwbouw en gebouw gebonden installaties voor de logistiek.
Wat niet onvermeld mag blijven is dat ik in dit bedrijf ben gestart in de replicatie van CD/ DVD’s een gehele andere industrie dan de logistiek. Vanuit deze maakindustrie is de logistieke business ontstaan.
De laatste jaren vielen mij zwaar vooral door de hoge werkdruk, slechte communicatie en de constante veranderingen in de organisatie. Veranderingen werden ongezien doorgezet en het management liet niets of nauwelijks iets van hun horen, dit gaf veel onduidelijkheid en negatieve energie. Uiteindelijk kwam ik voor een keuze, zo doorgaan, een andere baan, of gewoon helemaal anders? Ik weet waar een deur sluit gaat ergens anders weer een deur open. Vanwege mijn geloof ben ik gewend alle zaken met God te bespreken en vroeg Hem om leiding of Hij onze spreekwoordelijke deuren wilde openen of sluiten.
Natuurlijk hebben we samen alle scenario’s besproken en in gebed gebracht. Uiteindelijk voelde we ons bevestigd en besloten we de weg van emigratie te gaan. Ik geloof dat als we niets in Suriname te zoeken hebben die deur voor ons volledig zou sluiten.
Omdat Lilian van Surinaamse afkomst is zou het deze weg natuurlijk wel vergemakkelijken, maar wij geloven dat als wij om leiding vragen bij God, hij ons daarin ook zal voorzien. Hij is immers degene die de deuren opent en sluit, althans dat is wat wij geloven!
Veel mensen denken, geweldig, jullie gaan naar Suriname? Maar vele weten niet wat de huidige staat van Suriname is.
Verschillende culturen
Suriname is een mooi land met een diversiteit aan bevolkingsgroepen. Het bijzondere aan dit land is dat de culturen harmonieus naast elkaar leven. Zo is het mogelijk dat de moskee en de synagoge in Paramaribo gewoon naast elkaar kunnen staan!
Oorspronkelijke bewoners...
De oorspronkelijke bewoners zijn de indianen. Vandaag de dag leven er ook Creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Europeanen, Moslims en Boeroe’s (Van origine Nederlanders).
Eerste indruk...
Het eerste wat mij opviel bij aankomst vliegveld Zanderij is het verschil tussen rijk en arm. Tijdens onze taxirit op weg naar Paramaribo val je van de ene verbazing in de andere. In een straat staan er grote mooie huizen naast kleine krotten die van ellende bijna uit elkaar vallen. Wat overigens niet wil zeggen dat de bewoners ervan ook echt arm zijn, maar toch…
Mensen zijn hier in het algemeen relaxed en je bent hier geen nummer zoals in de gehaaste maatschappij van Nederland. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam.
Onderhoud...
Wegen worden continu onderhouden, maar het resultaat is maar voor korte duur omdat het riool steeds verstopt raakt en niet wordt schoongemaakt, blijft het probleem een terugkomend feit. Op veel plaatsen is het riool niet eens aanwezig of heeft het te weinig capaciteit om al het water tijdens een regenbui te verwerken. Het gevolg is grote plassen water waar je met een gewone auto haast niet doorheen komt. Laat staan de verborgen kuilen in de weg die onzichtbaar zijn geworden voor het verkeer.
Gebouwen worden slecht of niet onderhouden of afgemaakt (dit typeert het land). Omdat alles erg duur is, is onderhoud bijna niet te betalen en ligt de prioriteit op de eerste levensbehoefte, eten en drinken.
Chaotisch...
Het chaotische in dit land heeft ook zijn charmes. Door de tekorten zie je dat waarden en normen aan het afnemen zijn, maar over het algemeen worden deze nog gerespecteerd.
De economische crisis.
In gesprek met vrienden, familie was het hier jaren geleden goed verblijven in Suriname. De sfeer was goed en de prijzen waren betaalbaar. Dit is niet te vergelijken met het luxe van Nederland, maar mensen konden toen veel meer uitgeven en dat is door de financiële crisis nu geheel anders. Zelfs de eerste levensbehoeften zijn voor veel mensen niet meer goed te betalen. Laat staan als er financiële uitzonderingen zijn.
Mensen hebben hier 2 tot 3 verschillende baantjes om zich van een inkomen te kunnen voorzien, degene die schulden hebben kunnen het hoofd amper boven water houden en ook de politiek en de coronatijd heeft hier zijn sporen achtergelaten.
Belastingen worden niet nageleefd of gecontroleerd. Dat maakt het land natuurlijk aantrekkelijk voor een breed publiek. Het land is in een neerwaartse spiraal terechtgekomen.
Nieuwe ontwikkelingen geven aan dat de belasting op producten vanaf begin 2023 met 10% extra zullen worden belast. De plaatselijke bevolking zou hiervoor deels worden gecompenseerd in het loon. Buitenlanders betalen hierdoor meer belasting, maar goed, wat is uiteindelijk de werkelijke uitkomst voor de bevolking?
Klimaat
Suriname is één van de groenste landen ter wereld en is bijzonder vruchtbaar. Het klimaat is er fantastisch en is het gehele jaar door tropisch warm met temperaturen van tussen de 28 en 35 graden en een hoge luchtvochtigheid. 's Nachts koelt het af tot rond de 20 graden Celsius. Het is hier altijd 12 uur licht en 12 uur donker.
Seizoenen...
Het droge seizoen is van februari tot en met april en van half augustus tot en met november. De regenperiode is van december tot en met januari en van mei tot half augustus. Het klimaat in Suriname wordt gekenmerkt door veel zonuren en neerslag. De neerslag valt vaak in stevige, korte verkoelende buien en meestal in de namiddag of nacht. Deze buien kunnen soms heel heftig zijn.
Merkbaar is wel dat er iets is veranderd in het klimaat en dat de seizoenovergangen lichtelijk aan het veranderen, verschuiven zijn.
Waarom Suriname?
Je zult je misschien afvragen waarom gaan jullie naar Suriname als het land in zo’n neerwaartse spiraal terecht is gekomen? Als eerste geloven wij dat er meer is dan alleen maar werken. Ook Nederland, Europa kent zijn problemen, zeker in deze tijd, er is veel gaande in de wereld. Ondanks dat het in Nederland allemaal zo goed geregeld is zit er ook hier een keerzijde aan. Daarnaast willen we ons graag inzetten voor onze familie en vrienden in Suriname en belangrijker nog wij geloven dat God ons hierin heeft geleid!
De nacht loopt ten einde, de dag nadert al. Laten we ons daarom ontdoen van de praktijken van de duisternis en ons omgorden met de wapens van het licht. (Rom. 13:12)